“EGO” İle Nasıl Baş Edilir?

talhakoc 23 Ocak 2014Kişisel Gelişim

icresim

“Ego” kelimesi toplumumuzda genel olarak negatif  bir özellik olarak algılanmaktadır. Aslında “ego”; “id” olarak bilinen, insanların hayvani ihtiyaçları olarak nitelendirilen açlık, cinsellik gibi istekleri benliğini savunma iç güdüsüyle dizginleyen ve belli bir düzeye kadar faydası olan soyut bir varlıktır. Aslında toplumumuzda düşünüldüğünün aksine aşırıya kaçmamak kaydıyla faydalı bir mekanizmadır. Araştırmalara göre bir de vicdan olarak nitelendirilebilecek “Süper Ego” vardır ki ona burada değinmeyeceğim.

“Ego” insanın davranışlarını kişinin benliğine göre düzenler. İnsanlar farkında olmadan birçok davranışı kendisine zarar vereceği için yapmaya meyilli olduğu halde yapmaz. Çünkü o davranışı yapsa belki zevk alacak ya da fayda sağlayacaktır ve yaptığı zaman “ben” kimliğine saldırılar gelecek, insanlar artık ona daha farklı bakmaya başlayacaklardır. En azından “ego” onlara böyle düşündürür. Yani çoğu zaman ego, insanlara kendilerine zarar verecek hususlardan kaçındırarak faydalıdır ve aslında toplumda farklı bir birey olmasını sağlayan da bu mekanizmadır.

Bununla beraber “ego”, fazla olduğunda da kişiye zarar vermeye başlayacaktır. Şimdi size 2 çeşit insan tipinden bahsedeceğim. Birinci tip insanlar çok fazla egoisttir, o kadar egoisttir ki etrafındaki insanların kendilerini egoist birisiymiş gibi görmelerinden korktuklarından mütevazi gibi bile davranabilirler. Bu insanlar genelde çok fazla arkadaşları varmış gibi görünürler ancak aslında gerçekten sevdikleri gerçekten samimi oldukları çok fazla eş dostları yoktur. Çünkü etrafındaki herkesi rakip olarak görürler. Kendilerini herkesten üstün görmek isterler. Övülmeyi çok severler ancak bir işe girişecekleri vakit çevrenin ne diyeceği bu kişiler için çok önemlidir. Örneğin bir işe girişeceği vakit acaba çevremdeki insanlar bu durumu onaylar mı? Dalga mı geçerler? Hata yaparsam “ben” liğim ne kadar zarar görür endişesiyle o işe girişemezler. Ayrıca kararlarının nereye gideceğini kestiremedikleri için çok kararsızdırlar.

İkinci tip insanlar da cesaretiyle bazı aşamaları aşmış, girişimlerde bulunmuş ve kazanç elde etmiş ancak bu edindikleri kazanç ve çevrelerinden aldıkları geri bildirimlerle “ego” ları daha da büyümüş insan tipleridir. Bunlar birinci tipteki gibi girişmekten çok da korkmazlar. Çünkü zamanında girişmiş ve başarmışlardır. Yine başarabileceklerini düşündükleri için yine girişebilirler. Ancak bu tarz insanlar da sahip oldukları makamı mevkiyi, altlarındaki arabayı, bankalarındaki paraları iyice benliklerine dahil etmiş ve bu sahip olduklarını kaybetme korkusuyla yaşayan insanlardır. Etrafınızda sizin de bu tarz insanlar görebilmeniz mümkündür. Bunlar da övülmekten çok hoşlanırlar. Zenginliklerini her zaman göstermek isterler. Hatta paraları tükense ve sadece karınlarını doyuracak paraları olsa o parayla Mersedes kiralayıp bir ay aç kalabilecek kadar gösterişi severler. Onlar için saygı duyulmak, makam, mevki herşeydir. Hep daha fazlasını isterler. Bazı zamanlar daha fazlasını kazanmak, bazı zamanlar elindekileri kaybetmemek için illegal yollara başvurabilirler. Hırsları gözlerini kör etmiştir. Artık “ego” bu kişilere zarar vermektedir.

İki türlüde bu tarz insanlar hayattan gerçekten zevk alamazlar. Yardım etmenin, paylaşmanın zevkine varamazlar. Etraflarında ne kadar insan olursa olsun hep yanlızdırlar. Yaptıkları iyiliklerden hep karşılık beklerler. Onların mutlulukları anlıktır. Geçince yine mutsuzdurlar.

Peki dizginlenemez mi bu “ego”? Baş edilemez bir şey midir “ego”? Bir insanın ego’sunu dizginlemesi kendi içinde savaş gerektirir. Ve bu savaşı kazananlar genel olarak sevilen insanlar olmuşlardır. “Ego” ile baş etmek için fazla “ego”nun kendinize zarar verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Uzun lafın kısası “ben”  için hareket edin. “ben” e güvenin ama “ben” i abartmayın. “Ben” in daha mutlu olması için “sen” leri mutlu edin, “onlar”ı düşünün. “Ben” değil, “biz” olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs