Beyaz-Sarı ve Mavi-Siyah Kıyafetin Detaylı İncelemesi

talhakoc 5 Mart 2015Kişisel Gelişim

renk

Son günlerde en çok tartışılan konulardan biri yukarıda gördüğünüz elbisenin altın sarısı-beyaz mı yoksa siyah- mavi mi renklerde göründüğüdür. Herkesin başından bu renk tartışması geçmiştir. Aslında göreceli olduğu için ve algı tarafından beyne iletildiği için herkes için kendi algıladığı renk doğru gelmektedir. Sonuç olarak beyin bilgiyi beş duyu organlarından almaktadır. Ancak şu unutulmamalıdır ki algılarımız zaman zaman bizi yanıltabilir. Çölde görülen seraplar buna örnek olarak gösterilebilir. Ünlü nörolog Richard M. Restak algılar hakkında algılarımızın bizi yanıltabileceğini “Akıl” isimli kitabında çok ayrıntılı olarak işlemiştir.

Peki renkler nasıl oluşur ve biz bu renkleri nasıl algılarız? Dünyada görebileceğimiz tüm renkler 3 temel renk bileşenleri olan mavi, yeşil ve kırmızı ana renklerinin belirli oranlarda birleşmeleri sonucu oluşmuştur. Ve gözlerimiz bu bileşenlerin ışığı yansıtma oranlarına göre bu renkleri algılar. Mesela bütün ana renkler en çok ve eşit oranda yansıtırsa beyaz rengi algılarız ve bu yansıtma oranı düştükçe 3 ana rengin yansıtma oranı eşit olduğu müddetçe grileşerek siyaha doğru gidecektir. Hiç renkleri yansıtmadığında siyah rengi görmüş oluruz. Ve bu tonlar yansıttığı ışığa göre farklılık gösterdiğinde farklı renkleri algılamış oluruz.

Peki bu renkler bilgisayarda nasıl görünür? Aslında bilgisayar ortamında da gerçek renk görünümünün modellemesini görebiliriz. Bilgisayarda kullanılan farklı renk uzayları vardır ancak en çok kullanılanı RGB formatıdır. Bu, biraz önce bahsettiğimiz 3 ana renklerin karışımından başka bir şey değildir. Bilgisayardaki herhangi bir noktanın(pikselin) belirlenmiş aralıkta kırmızı, mavi ve yeşil renk değerleri vardır. Örneğin 8 bit bellekte işlem yapılan bir resimde 2 üzeri 8 değerinden 256 adet ayrı ayrı ana renk değerleri vardır ve gerçekteki mantıkla aynı şekilde oranlar birleştirilerek renkler oluşturulur.

Resme gelecek olursak, resmi Photoshop programı yardımıyla incelediğimizde beyaz-mavi görüldüğü iddia edilen kısmın ağırlıklı olarak “mavi”,  siyah-altın sarısı görüldüğü iddia edilen kısmın ağırlıklı olarak altın sarısına yakın bir renk olduğunu görebiliriz.

renk3

yukarıda kırmızı ile işaretlenmiş nokta piksellerine kadar yakınlaştırıldığında aşağıdaki pikselleri göreceksiniz.

renk2

Yukarıda, numaralı piksel değerlerinin bileşenleri resmin yan kısmında verilmiştir. Bu piksel değerlerinde kırmızı ve yeşil renk değerlerinin genel olarak birbirlerine yakın olduğu ve mavi renk değerinin bunlara göre daha baskın olunduğu görülmektedir. Bu açıdan bakında  Mavi olduğunu söylemek doğru olacaktır.

renk5

yukarıda kırmızı ile gösterilen noktada piksel değerlerine kadar yakınlaşıldığında ise şu değerler karşımıza çıkacaktır:

renk4

Bu piksellerde de dikkatinizi çekmek istediğim nokta yan tarafta görülen kırmızı ve yeşil değerlerinin birbirlerine yakın olduğu ve mavi değerlerinin onlardan daha seyrek yani etkisiz olduğu sonucudur. Ve de piksel renklerinden görüldüğü üzere renk altın sarısına daha yakındır.

Bu incelemeden elde ettiğimiz sonuç, kıyafetin renginin mavi-siyah, ne de beyaz-altın sarısı renginde olmadığı ve kıyafetin renginin mavi-altın sarısı olduğudur. Peki nasıl oluyorda insanların bir kısmı mavi-siyah, bir kısmı da beyaz-altın sarısı algılıyor? Akıl kitabında, Richard M. Restak beynin genel olarak bütüne odaklandığını ve bazı zamanlarda da algıladığı verileri başka verilere yuvarladığı bilgisini vermektedir. Yukarıdaki inceleme, insanların ya siyah-mavi ya beyaz- altın sarısı görmesi ve aslında bunun kanıtı olarak sunulabilir. Bazı insanların algıları yoğunlukta olan mavi rengini algılamaktadır ve mavi kısmı doğru algılayıp altın sarısı kısmında, mavi değerinin az olması sebebiyle ve beyni mavinin güçlü olduğu renk düzeyine odaklanmış olmasından dolayı mavi dışındaki renkleri mavi değerine yuvarlayarak koyu gri renkte görmektedir ve siyah gibi algılamaktadır. Diğer bir kesim insanlar ise altın sarısı kısmında yeşil ve kırmızı renklerin güçlü olduğunu fark ederek beyni ona göre ayarlarlar ve beyin mavi kısımda da mavi renk oranı daha güçlü olsa da üzerinde yatkın olduğu kırmızı ve yeşil renklere odaklanarak açık gri renk görecektir ve bunu beyaz olarak algılayabilecektir. Bunun bu şekilde algılanması, bir bütün olarak kırmızı-yeşil ve mavi değerlerinin birbirine zıtlık içererek bir arada kullanılması, değerlerin çok uzak olmamaları, yakın değerlerin beyinde farklı noktalara yuvarlanabileceği olarak düşünülebilir.

İnternette bahsedilen daha koyu ve daha açık renklerde farklı gösterilmesi iddiası için de resmin aydınlık değeri arttırılıp azaltılarak resim incelenmiş ve beyaz görenlerin yine beyaz gördüğü, mavi görenlerin yine mavi gördüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bu incelemeye göre aydınlık-karanlık değerinin resmin algılanmasında bir etkisi yoktur.

renk6

renk7

 

3 thoughts on “Beyaz-Sarı ve Mavi-Siyah Kıyafetin Detaylı İncelemesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs