İlgi Çekici Reklam Hazırlama Yöntemi: “Harekete Geçirme”

talhakoc 16 Şubat 2014Kişisel GelişimReklam

Önceki yazımda sizlere reklam mesajı oluşturmayı ve ilgi çekici reklam metodlarından bahsetmiştim. Ve 1. ilgi çekici reklam metodu olan Birleştirme metodunu anlatmıştım. Şimdi size bu metodlardan ikincisi olan “Harekete Geçirme” metodundan bahsedeceğim.

“Harekete Geçirme” yöntemi, oluşturduğumuz reklam mesajına ya da metnine o mesajı gören kişinin dahil olacağı şekilde bir senaryo hazırlayarak hedef kitlemizin ilgisini çekebileceğimiz bir reklam metodudur. Genel olarak kullanım yeri sektörde en bilinen ürün olduğunda, bir kişi o eylemi gerçekleştirdiğinde akla ilk o ürünün geldiğinde kullanılır. Ürünün bilinirliğini arttırmaya değil, ürünün kullanımını arttırmaya odaklanan bir yöntemdir. Hedef kitleye problemin ne olduğunu ve çözümün(ödülün) ne olabileceğini hatırlatır. Yani ürün kategorisinin kullanılması gerektiği güzel bir şekilde hatırlatılır ve kullanılan ürünün kategorisinde lider olması önemlidir.

Günümüzde etrafınıza baktığınızda sayısız reklamla karşılaşacaksınız. Artık reklam görmeye o kadar alıştık ki reklamların verdiği mesajlardan etkilenmez olduk. Bir reklam gördüğümüzde kafamızı çeviriyoruz ve önemsemiyoruz. Bu yöntemin amacı mevcut reklamımıza, mesajımıza hedef kitlemizi dahil etmek, onların katılımlarını sağlayarak ilgilerini çekmektir.

Sosyal paylaşım sitelerinin bazılarında fazlalıkla bu yöntem kullanılmaktadır. Bazı paylaşımların altlarına kendilerinin istedikleri tarzda bir yorum atmanız ve olacakları görmeniz istenmektedir. Normalde o paylaşım ilginizi çekmezken o paylaşımın altına istediği yorumu yazıp yayınladığınızda karşınıza farklı bir icon çıktığında hem siz o reklama ilgi göstermiş oluyorsunuz hem de o reklamı paylaşmış oluyorsunuz. Paylaşım sahipleri belki farkında olmasalar da bu metodu kullanmış oluyorlar.

Peki nasıl kullanırız bu metodu?

1) İlk olarak reklam mesajımızı açık ve net bir şekilde belirleyin. Mesela mesajımız “Step Dergisinin en iyi girişimcilik dergisidir” olsun.

2) Daha sonra bu mesajınız için insanların duyularının veya akıllarının dahil olacağı bir senaryo tasarlayın. Dergiler akıllara hitap ettiği ve onun iyi olması algı ile mümkün olduğu için insanları düşündürtme yolu ile mesajı iletmek daha kolay olacaktır. Bizim mesajımız için senaryomuz “bazı ürünlerin piyasada o ürün için bilinen en iyi markalarla özdeştirilip en iyi girişimcilik dergisini de Step Dergisi ile bağdaştırmak” olabilir.

3) Senaryonuz için en uygun mecrayı ya da mecraları düşünün. Mecra harekete geçirme metodunda önemlidir.  Gazete sayfalarından küpür kesilebilmesi insanları harekete geçirir, Dergi reklamlarında bir yazıdan parmaklar ile veya el ile müdahale edilerek yazı değiştirilebilir, afişler ters ya da eğri asılarak insanların okuması için harekete geçirilebilir. Bunun gibi birçok şey daha türetilebilir.

4) Oluşturduğunuz senaryoyu okura en uygun şekilde yaptırmanın yolunu bulun. Onların istediğiniz eylemi yapmaları için en uygun daveti seçin ve onlardan isteyin. Bizim mesajımız için hedef kitlemizden akıllarında bir şeyler canlandırmalarını isteyebiliriz.

harekete-gecirme

 

Gördüğünüz gibi bu reklamda okurları düşündürerek Step Dergisini anmaya teşvik etmiş olduk. Ve bizim mesajımız olan en iyi girişimcilik dergisi “Step Dergisi”dir mesajını okurlara onları da reklamın içine katarak vermiş olduk. En iyi girişimcilik dergisinin Step Dergisi olduğunu bilmeyenler de merak ettirilerek bu reklam amacına ulaşmış oldu.

Burada dikkat etmeniz gereken konu, ürünün insanların düşüncelerini değiştirmesi ya da etkilemesi düşünce olarak insanları reklama katmak değildir. İnsanlara reklamla alakalı bir şeyleri düşündürtmek ve bu düşüncenin reklama katkı sağlaması insanları reklamın içine katmaktır. Ayırt edilmesi gereken bir konu olduğu için size düşünce olarak katılacakları bir reklam seçtim. Şimdi de diğer duyu yollarıyla insanların reklama katılmasını sağlayan reklamlardan bahsedelim.

Aşağıdaki Amerikan Foundation for AIDS Research kurumunun reklamını inceleyin;

aids research

Reklamın şifresini kırmak kitabından aldığım bu reklamda aids research kelimesinin akıllıca kullanıldığını görebiliyoruz. Reklamda “aids research” yani “aids araştırması” yazıyor. “s” harfinin üzerinde ise “To kill the aids virus you must put your finger on this letter” yani “Aids virüslerini öldürmek için parmağınızı bu harfin üzerine koymalısınız” yazmaktadır. Parmağınızı s harfinin üzerine koyduğunuzda ise reklamı amacına ulaştırmış oluyorsunuz. Hem reklama katılmış oluyorsunuz, hem de s harfini kapattığınız için “aid research” yani “araştırmaya yardım edin (aid’in ingilizce kelime anlamı yardım et)” mesajı verilmektedir.

Bir de aşağıdaki rehabilitasyon reklamını inceleyin;

rehabilitasyon-reklami1

 

Bu reklam ise reklama bakan kişilerin kafasını eğerek bakmalarını yan asılarak sağlamaktadır. Hedef kitlesinin kafasını eğerek bakmasını sağlayarak onları reklama dahil etmesini sağlamaktadır. Üstelik sadece boynu ağrıyanlara hitap ederek hedef kitlesini kısıtlamakta, mesajını sadece ilgililere iletmektedir.

Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Daha fazla örnek için optimist yayınlarının “Reklamın şifresini kırmak” kitabını alabilirsiniz. Diğer yöntemleri de ilerleyen zamanlarda paylaşacağım. Takip etmeye devam ediniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs