İlgi çekici Reklam oluşturma yöntemleri

talhakoc 31 Ocak 2014Kişisel GelişimReklam

Bir önceki yazımda nasıl reklam mesajı oluşturabileceğimizi öğrenmiştik. Şimdide oluşturduğumuz mesajın nasıl ilgi çekici bir şekilde sunulacağını veya elimizde olan bir mecrada(gazete, dergi, televizyon) bir ürün reklamının nasıl yapılacağını inceleyeceğiz.

Yapılan Araştırmalarda Yaratıcı Reklamların %70 %80 e yakınının belli başlı yöntemlerle bilinçli ya da bilinçsiz oluşturulduğu görülmektedir. Karşılaştığınız yaratıcı olarak nitelendirdiğiniz, ilginizi çeken reklamlar incelendiğinde genel olarak bu yöntemlerden biri ile yapıldığı görülür. Peki nedir bu yöntemler? Bu yöntemler Reklamın Şifresini kırmak kitabında bu kısıtları 2 Ana başlık altında 8 başlıkla incelemiş. Bu başlıklar;

*Birleştirme Ailesi

-Birleştirme

-Harekete geçirme

-Mecaz

-Eksiltme

*Aşırı Ailesi

-Aşırı sonuç

-Aşırı çaba

-Absürd alternatif

-Tersyüz etme

Birleştirme

İlk ve çok kullanılan yöntemimiz birleştirme yöntemidir. Bu yöntem belli başlı kısıtların cesurca birleştirilmesine yönelik bir yöntemdir.

Kendinizi reklam yapımcısı olarak düşünün… Amiriniz sizden herhangi bir kafenin reklamını yapmanızı, onun için ilginç ve üretken bir reklam oluşturmanızı istiyor… Bunun için de size 10 dakika süre veriyor… Birazcık düşünün, ne kadar üretken olursanız olun ya herkesin düşündüğü tarzda bir reklam oluşturabilirsiniz ya da kendinize yaratıcılık sınırı koyarak hiçbir reklam üretemeyebilirsiniz. Bir de amirinizin sizden bir kafede mekanda olması gereken; masa, koltuk, dergiler, ikram edilen içecekler, servisler, servis edilen bardaklar gibi o kafeyle ilgili şeyleri aklınıza getirerek bu malzemeleri cesurca ve bilinen kullanımının dışında sunmanızı istiyor… Bunun için yine aynı 10 dakika süre veriyor… Bu kısıtlarla üretken olmasanız bile dışarıdan birileri bakacağı zaman ilgisini çekecek, tekrar tekrar bakmak isteyecekleri reklam fikirleri üretebilirsiniz. Yani anlayacağınız üretkenlik, cesur bir kullanımı olduğu taktirde kısıtlamayla doğru orantılıdır. Bunun kanıtı optimist yayınlarının “Reklamın Şifresini Kırmak” adlı kitabında bir deneyle kanıtlanmıştır. Kısıtlar insanın bir şeylere odaklanmasını ve odaklandığı şeylerden daha farklı şeyler çıkarabilmesini sağlar.

Reklamların bir çok kısıtları olabilir. Bu kısıtlar reklam veren’in özelliklerine göre ve reklam’ı yapan kişinin düşüncelerine göre değişebilir. Kimisi sadece mesajın iletilmesini isteyen reklam ister, kimilerinde kısıt yaratıcılıktır! kimileri rahat bir reklam ister. Ama aslında her reklam için iki önemli kısıt vardır. Bunlardan biri reklamın izleyicinin ilgisini çekme çabası ve açık ve net bir şekilde reklam mesajını verebilme gerekliliğidir. Açık ve net bir şekilde reklam oluşturmak için ihtiyacımız olan reklam mesajını önceki yazımızda incelemiştik. Hatta hatırlarsanız reklam mesajı oluşturmanın kısıtları da nitelik ve değerler idi. Onlara göre açık ve net mesaj oluşturabiliyorduk. İzleyenlerin ilgisini çekme konusunda da daha farklı kısıtlamaları devreye sokmamız gerekmektedir.

Şimdi kısıtlardan biri olan “mecra” üzerinde konuşalım. Nedir bu reklam mecrası? Reklam mecrası reklamı kullanıcıya göstermek istediğiniz vasıtadır. Bunlar en basitinden afişler, bilboardlar, dergi ve gazeteler, televizyon, radyo ve internet sitelerinde gösterilen reklamlar olarak gösterilebilir. Bu saydığımız her reklam mecrasının kendilerine göre kısıtları vardır.Örneğin bilboardlarda;

1)reklam görülme süresi genelde kısadır

2)bilboardları insanların görüş açıları ve görüş uzaklıkları farklılık gösterir

3)Tek bir kareye odaklanabilmesi, televizyon ya da radyo gibi belli bir sürece yayılamaması

gibi kısıtları vardır ve bu kısıtlar reklamımızın nasıl olması gerektiğine yönelik kısıtlamalara götürür. Reklamımızın nasıl olmasına yönelik kısıtlamalar reklamı oluştururken kullanabileceğimiz kısıtlardır. Bu en son kısıtlarımıza ulaşmak için mecranın(bilboard) kısıtlarına bunların sonucu reklam nasıl olmalıdır sorusunu sorabiliriz. Bu soru sonucu reklamımız;

*Tek görüşte etkilemeli,  hatta kişiyi reklama tekrar bakmaya yönlendirmelidir. (3. mecra kısıtı tek sefer şansı vardır)

*Açık ve net olmalı, tek öğe içermeli, anlam karmaşası olmamalıdır (1. mecra kısıtı kısa görüş)

*Tasarımı anlaşılır ve sade olmalıdır, puntolar büyük, mesaj metni kısa ve sıcak soğuk renk uyumuna dikkat edilmelidir (2. mecra kısıtı sonucu insanlar bilboardları uzaktan, farklı açılardan görebilirler)

İşte bu kısıtlardan sonra oluşturulan mesajı bilboard mecrasına uyarlayabilirsiniz ve bilboard mecrasının özelliklerinden niteliklerinden faydalanarak bu kısıtları cesurca birleştirmelisiniz. Her mecranın kısıtlarını bilboard örneğine göre uyarlayabilirsiniz. Ama cesurca birleştirme noktasında sınırların dışına çıkabilmelisiniz. Aşağıda Naldz Graphics sitesinden bilboard mecra kısıtına sahip reklamlar göreceksiniz.

ilginc-bilboard-reklami-

 

Gördüğünüz gibi bu reklam bilboardlar için seçtiğimiz bütün kısıtları cesurca birleştirmeye bir örnek olabilir. Tek görüşte etkileme görevini de bilboarda pantolon giydirmek ile sağlamıştır.

uretken bilboard-reklami

 

Burada etkileyicilik ise bilboard ürüne benzetilerek sağlanmıştır.

billboard-reklami-ozellikleri

Bu reklamda ise reklam mecrası ürünün yıkadığı beyaz ve temiz çamaşırlara benzetilerek ilgi çekici olması sağlanmıştır. yine bildiğimiz kısıtlar cesurca birleştirilmiştir. Aslında reklama üretkenlik katan da budur.

uretken ekonomist-reklami

uretken ekonomist-reklami-2

 

 

Bu reklamda ise yine aynı kısıtlara uyularak yaratıcılık sağlanmıştır. lambadaki sensörlerle ekonomist dergisinin kişiye fikirler bilgiler kattığı anlatılmaktadır. Mecranın kısıtları cesurca kullanılmıştır.

Gördüğünüz üzere bu reklamların hepsi yaratıcı, ilgi çekici diyebileceğimiz reklamlardır ve aynı yöntem, kısıtlamalar kullanılarak yapılmıştır. Bu da göstermektedir ki yaratıcı ve ilgi çekici reklamlar yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemleri diğer mecralara aktarmak mümkündür.

Farklı bir mecra örneği daha vermek istiyorum. Dergilerde yayımlanan reklamlar çoğu zaman tek sayfa reklamlarıdır. Çünkü ortadaki zımbalar tasarımcılar için hep sorun oluşturmuş, reklamcıların sevmediği bir mecra kısıtı olmuştur. Ancak bu kısıtta reklamı yaratıcı yapmaya yarayabilir.

Bir örnekle anlatacak olursak bir derginin ortasında bulunan zımba çoğunlukla insanların gözlerinden kaçar ve sanki orada yokmuş gibi hareket ederler. Aşağıda dergi arasındaki zımba’nın çok farklı bir şekilde kullanımını göreceksiniz.

eli-zimbalanmis-yara-bandi-reklami

 

Genel olarak bu tarz reklamı gören kişiler tekrar reklama bakmakta ve reklamın çok yaratıcı olduğunu düşünmektedir. Ve bu durum sadece mecranın etkin olarak kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir.

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri izleyiciye görünme konusunda mecranın tanınan bir noktaları dikkate alınır. Sıradışılık katmak için ise örneklerde olduğu gibi mecranın sınırlarından sapılmalıdır.

Buna benzer mecraları (otobüsün açılıp kapanan kapıları, hareketli bilboardlar, ulaşılamayacak yükseklikte reklamlar) kullanmak reklama çok daha farklı bir hava katacaktır.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs