Openframeworks Kurulumu (Windows)

talhakoc 25 Ağustos 2015Openframeworks

Openframeworks daha çok linux ve mac ortamlarında geliştirilmektedir. Bunun için windows işletim sisteminde bazı uygulamalarda hata verebilmekte, ek olarak farklı yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. Mesela video’yu windows ortamında çalıştırabilmek için farklı olaylara girmek gerekmektedir. Onun için openframeworks geliştiricileri için linux kurmaları onun üzerinden geliştirme yapmaları önerilir. Linux işletim sistemi windowsun yanına kurulabilmektedir ve ek olarak 20 gb alan gerektirmektedir. Ancak Windows işletim sistemi kullanıp openframeworks geliştirmeleri yapmak isteyenler için de kurulum şu şekilde yapılabilir:

Openframeworks ile sadece C++ programlama dili üzerinden geliştirme yapılabilmektedir. Bunun için de openframeworks topluluğunun desteklediği iki farklı ide bulunmaktadır. Windows işletim sisteminde ya code::blocks ya da visual studio (2012) ideleri ile geliştirme yapılabilmektedir. Hangisi ile geliştirilme yapılmak isteniyorsa http://openframeworks.cc/download/ adresi üzerinden ilgili dosya seçilerek indirilir. Bu paylaşım sırasında Visual Studio için 0.8.4 sürümü kullanılmıştır. İndirme sonrası of_v0.8.4_vs_release.zip isimli zip dosyası gelecektir. Bu dosya C dizininde Program Dosyalarının içine çıkarılır. Dosya açıldığında aşağıdaki gibi dosya dizini görülecektir.

openframeworks

 

Bu dizinden examples klasörünü seçin. İçinde çeşitli örnekleri göreceksiniz. Bu örnekleri açıp direkt olarak çalıştırabilir, örnekleri gözlemleyebilirsiniz. Sıfırdan proje oluşturmak için de empty klasörünü seçin. İçerisinde emptyExample isimli bir klasör göreceksiniz. Klasörü açın ve emptyExample.sln isimli dosyayı çalıştırın. Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıcaksınız.

ilksayfa

 

Programı çalıştırın. belli bir süre geçtikten sonra aşağıdaki gibi boş bir sayfa açılacaktır.

ilkprogcikti

 

Bu sayfayı gördüyseniz kurulum tamamlanmış demektir. Bir sonraki projeler için example->empty dosya yolundaki emptyExample klasörünü kopyalayıp ismini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta emptyExample isimli dosyanın değiştirilmeden kalması gerektiğidir. Yeni dosyanızda istediğiniz kodlamayı yapabilirsiniz. İsterseniz solution kısmının ismini de değiştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs