ASP.Net MVC Web Api Eğitimi

Bu Eğitim Xamarin eğitiminin devamı niteliğindedir. Ancak burada anlatılan Web Api bilgileri; diğer web uygulamaları, masaüstü ve mobil uygulamalarda da kullanılabilir. Açık Akademide Xamarin için yayımlanmış ilk 4 dersinde; Xamarin’in genel yapısı, sayfa ve model yapıları, veri listeleme ve SQLite ile lokal veri tabanı işlemleri anlatılmaktadır. Ancak 5. ders, yazılmış olan Web Api’den bilgilerin okunması, haberleşmesi üzerine olmasına karşın sadece Xamarin ile verilerin okunması anlatılmıştır. Burada Web api oluşturmayı bilmeyen kullanıcılar  büyük oranda zorlanacaklar, anlam veremeyeceklerdir. Ayrıca Eğitimde Web api, entity framework ile oluşturulmuştur. Her ne kadar entity framework, kolay olması sebebiyle kullanıcılar tarafından sevilse de hız, performans ve karmaşık sql kodlarının yazılabilmesi yönünden Ado.Net e bir şekilde ihtiyaç vardır. Açık Akademi 5. dersinde Web Api anlatılmadığı ve entity framework kullanıldığı için bu derste; Ado.Net ile MVC Web Api’de istenilen verinin select, insert, update yapılabileceği RESTFUL servis hakkında kısa bir eğitim paylaşılacaktır.

Web Api, üretilen bilgilerin diğer programlar tarafından kullanılabilmesi için ihtiyaç duyulan yapıdır. Android ve ios uygulamaların kod güvenliği pek olmadığı için, içinde connection string barındırmaması daha doğrudur. Yani herhangi uzak veri tabanı ile haberleşmesi tehlikelidir. Bu sebeple android ve ios uygulamalarında direkt olarak veri tabanlarına bağlantı yapmak yerine uzaktaki bir adresten web apilerle veri alışverişleri sağlanmaktadır. Bu şekilde çok daha sağlıklı projeler geliştirilebilecektir. MVC ile kolaylıkla web apiler geliştirilebilir, bunlarla haberleşme sağlanabilmektedir.

ASP.Net Web Api, bahsedilen haberleşmeyi Http protokolünde json, xml, bson veri tipinde restful olarak gerçekleştirecektir. Ayrıca Windows’un sunduğu internet information service diye bilinen iis serverlarında çalıştırılarak lokalde host edilebilmekte, böylelikle lokal serverda bulunan bilgilere ulaşabilmektedir. Bu Eğitimde, Yeni bir MVC Web Api proje oluşturulmasından kullanılmasına kadar anlatılacaktır.

Web Api Ders 1 – Yeni ASP.NET Web Api Oluşturma

Web Api Ders 2 – ASP.NET Web Api Deneme

Web Api Ders 3 – Controller kullanımı

Web Api Ders 4 – Web Api Routing

Web Api Ders 5 – Parametre ile Çalışma

Web Api Ders 6 – Gönderilen Sonuç Bilgisi

Web Api Ders 7 – Veri Modelleri

Web Api Ders 8 -Get

Web Api Ders 9 – Post

Web Api Ders 10 – Put

Web Api Ders 11 – Delete

Web Api Ders 12 – MVC Kullanım

 

 

 

 

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs