Haar Cascade Eğitimi

1353646276_1594

Haar Cascade Sınıflandırıcısı, Opencv de çok işlevsel bir özelliktir. Sınıflandırıcı önce belirli örneklerle eğitilir ve sonrasında o nesne algılanır. Haar Cascade sınıflandırıcısı biraz karmaşık gibi olduğu için eğitim şekilde sunmanın daha faydalı ve anlaşılır olacağını düşünüyorum.

Bu Eğitim, eğitmek istediğiniz herhangi bir nesnenin pozitif ve negatif örneklerini oluşturmak, pozitif olanları işaretlemek, sınıflandırıcıyı eğitmek ve sınıflandırıcıyı kullanarak nesneyi algılamak konularını kapsamaktadır. Ayrıca ders 8 de, opencv kütüphanesinde bulunan hazır yüz algılama ve göz algılama dosyalarının kullanımı da gösterilmiştir. Yani anlayacağınız hiç emek harcamadan Bu eğitimle yüz veya göz algılayabililirsiniz. Bunun yanında istediğiniz herhangi bir nesneyi bu eğitim sonunda sınıflandırıcıya tanıtıp algılatabilir, takip ettirebilirsiniz.

Birinci derste haar cascade sınıflandırıcısının ne olduğunun anlaşılması hedeflenmiştir. Bu ders sınıflandırıcının nasıl çalıştığının anlaşılması bakımından önemlidir. Ders 2 ise Sınıflandırıcı eğitiminin genel hatlarıyla nasıl yapılacağını gösterir. Sınıflandırıcı eğitiminde pozitif ve negatif resimler ve bu resimlerin dosya yollarının bulunduğu text dosyası gerekmektedir. Bu derste pozitif ve negatif resimler en zor şekilde el ile oluşturulmaktadır. Daha iyi anlaşılması için bu yol izlenmiştir ancak pozitif ve negatif resim oluşturma ve işaretleme adımını ders 3, ders 4, ders 5 ve ders 6 da anlatılan programları kullanarak daha kolay oluşturup işaretleyebilirsiniz. Eğer negatif resimleri bir yerden bulduysanız veya webcaminizi kullanmadan oluşturmak istiyorsanız ders 3 teki programı kullanabilirsiniz. Ve eğer webcam kullanmadan pozitif resimleri toplayıp işaretlemek istiyorsanız ders 4 te gösterilen program işinizi görecektir. Sonuçta araba, uçak gibi nesneleri webcam kullanarak alamazsınız. Bunun haricinde internetten bulduğunuz nesne içeren resimleri bu yöntemle işaretleyebilir, sınıflandırıcının eğitimi için hazır hale getirebilirsiniz. Bunun yanında ders 3 ve ders 4 te bir klasörden dosyaları okuma ve işlem yapma hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer nesne algılama işlemini yapacağınız ortam webcam ile görüntülenebilecek ortamlar ise Ders 5 teki programı kullanarak bilgisayarınızın webcaminden saniyede 2 frame kaydederek farklı ortamlarda hem negatif resmi kaydedebilir hem de text dosyasına ekleyebilirsiniz.  Bununla beraber eğer nesneniz kalem, el, telefon gibi webcam ile kaydedebileceğiniz bir nesne ise işiniz çok daha kolaylaşacaktır. Ders 6 da sunulan program ile verilen çerçeve içerisine nesneyi tutarak hem pozitif resimler kaydetmiş hem de otomatik olarak çerçeveyi işaret etmiş olacaksınız. Pozitif resimdeki nesneleri işaretlemek için uzun süre uğraşmamış olacaksınız.

ders 3, ders 4, ders 5 ve ders 6 da verilen pozitif ve negatif örnek oluşturma programlarından uygun olan kullanılarak ya da el ile eklenip işaretlenerek sınıflandırıcı eğitildikten sonra xml dosyası oluşacaktır. Bu dosyanın kullanılarak nesnenin algılanması ise ders 7 de işlenmiştir.  Bu işlem Visual Studio C++ ortamında opencv kütüphanesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Haar Cascade dersleri şöyledir:

Haar Cascade Ders 1(Haar cascade Sınıflandırıcısı Nedir?)

Haar Cascade Ders 2(Haar Cascade Eğitimi, Nesne Tanıma)

Haar Cascade Ders 3(Haar Cascade Negatif Örnek Listeleme,Klasör Okuma)

Haar Cascade Ders 4(Haar Cascade Pozitif Örnek Listeleme, İşaretleme)

Haar Cascade Ders 5(Webcam ile Negatif Resimler Oluşturma)

Haar Cascade Ders 6(Webcam ile Pozitif Resimler Oluşturma)

Haar Cascade Ders 7(Haar Cascade xml Dosya Kullanımı)

Haar Cascade 8(Haar Cascade Yüz ve Göz Algılama ve Takip)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs