Openframeworks Ders 2 (Çizim)

talhakoc 27 Ağustos 2015Openframeworks

Openframeworkste kolaylıkla çizim yapılabilir ve görsel şekiller oluşturulabilir. Bir önceki derste bahsedilen draw() fonksiyonu daha çok bunun için kullanılmaktadır. Mevcut ekrana herhangi bir şeklin eklenmesini sağlar. Bunun için openframeworks’ün dökümanlarında gösterilmiş birçok fonksiyon bulunmaktadır. Bunun için http://openframeworks.cc/documentation/ linkinde bulunan ofGraphichs başlığındaki komutlar incelenebilir. İlk olarak bu başlıktaki ofCircle ile daire çizimini inceleyelim.

void ofApp::draw(){

ofCircle(300,500,50);

}

Çizim işleri için kullandığımız draw() fonksiyonunun içine ofGrafics başlığımızdaki metodlardan ofCircle’ı uyguladık. Bu metod üç parametre almaktadır. Birinci parametre x eksenini, ikinci parametre y eksenini ve üçüncü parametre ise oluşacak olan dairenin yarıçapını ifade eder. Yani bu komut büyük arka plan görselinin x=300 ve y=500 koordinatlı noktası merkez olacak şekilde yarıçağı 50 piksel olan bir daire çizer.

Yeni bir çalışma oluşturun ve draw() fonksiyonunun bulunduğu komuta yukarıdaki gibi ofCircle(300,500,50); komutunu ekleyerek çalıştırın.

ilkprogram

 

Yukarıdaki gibi beyaz renkte ve 300*500 konumunda 50 piksel yarıçapında bir daire görmelisiniz. Eğer herhangi bir renk eklemezseniz kırmızı, mavi ve yeşil renk tonlarına otomatik olarak 255 değeri verilecektir. Çembere istenilen değer verilmek istenilirse ofSetColor() fonksiyonu kullanılmalıdır. Bu fonksiyon üç parametre almaktadır. Birinci parametre “kırmızı”, ikinci parametre “yeşil” ve üçüncü parametre “mavi” değerlerini göstermektedir. Bu fonksiyon sekiz bit’e ayarlı olduğu için bu değerler “0” ile “255” değeri arasında değerler almaktadır. default değerler 255 olduğu için hiç renk değeri ayarlanmadığında kırmızı, mavi ve yeşil değerleri “255” olduğu için beyaz renk görülecektir. draw() fonksiyonuna aşağıdaki komutu ekleyerek 0 ile 255 arasında istediğiniz değerlerle istediğiniz renkleri ayarlayabilirsiniz.

void ofApp::draw(){

ofSetColor(155,255,155);

ofCircle(300,500,50);

}

ikiprog

 

ofSetColor() fonksiyonu kendisinden sonra çizilen şekillerin tamamını parametrelerinde belirtilen renge boyar. Bu durumu ancak başka bir ofSetColor() fonksiyonu değiştirebilir. Örneğin aşağıdaki kod parçacığında aynı renkte iki daire bulunmaktadır.

void ofApp::draw(){

ofSetColor(155,255,155);

ofCircle(300,500,50);

ofCircle(600,500,50);

}

ucprog

 

Ancak program aşağıdaki gibi şekillendirilirse iki farklı renkte daire oluşacaktır.

void ofApp::draw(){

ofSetColor(155,255,155);

ofCircle(300,500,50);

ofSetColor(255,155,255);

ofCircle(600,500,50);

}

dortprog

 

ofGraphichs başlığında bulunan ve en çok kullanılan belli başlı fonksiyonlar şunlardır:

ofRect() fonksiyonu dikdörtgen çizer ve ilk iki parametresi sol üst köşe koordinatlarını verir. üçüncü parametre genişlik ve dördüncü parametre yüksekliğini gösterir. (x,y,genişlik,yükseklik)

ofTriangle() ise üçgen çizer. Altı parametre alır. İlk iki parametre birinci köşe, ikinci iki parametre ikinci köşe ve üçüncü iki parametre ise üçüncü köşe koordinatlarını gösterir. (x1,y1,x2,y2,x3,y3)

ofLine() komutu ise ilk iki parametresinin gösterdiği koordinattan ikinci iki parametresinin gösterdiği koordinata çizgi çizer. (x1,y1,x2,y2)

ofEllipse() fonksiyonuu elips çizer ve ilk iki parametre elipsin merkezini üçüncü parametre elipsin genişliğini dördüncü parametre ise elipsin yüksekliğini belirtir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arama

Twitterda

© 2014 - Talha Koç. All Rights Reserved. Powered by Wordpress and Design by We Create Web Designs